Taalplan Frysk

Alle scholen in Fryslân zijn druk bezig om invulling te geven aan Taalplan Frysk, een groot project van de provincie om scholen te helpen meer aandacht te besteden aan het Frysk, de taal van onze provincie. In dit kader heeft elke school een skoalstiper gekregen. Voor De Roerganger is dit Feikje Toering van Semko. Feikje heeft jaren gewerkt als directeur en weet wat er speelt op scholen. Ze is nu drie jaar verbonden aan De Roerganger en dit is een school waar Feikje van gaat glunderen.
De directeur van De Roerganger, Hanneke, weet wat ze wil en staat volledig achter de doelstelling van Taalplan Frysk. In kleine stapjes gaat het team van De Roerganger voorwaarts. Zo wordt de methode voor het Frysk Spoar 8 in de groepen gebruikt met als doel elk jaar minstens 20 lessen te geven. Wanneer er thema’s zijn, worden uit deze digitale methode filmpjes en taalactiviteiten gehaald. Dit alles staat beschreven in de ambitiekaart die Hanneke samen met haar team heeft geschreven. Alle doelen en activiteiten staan op deze kaart, wat super fijn is wanneer er een nieuwe leerkracht op school komt.
Dankzij de focus op taal is er een focus op een rijke taalomgeving. Vanaf groep 1 staan naast Nederlands en Frysk ook het vak Engels op het programma. De hoop is dat Frysk ‘gewoon’ wordt op school en als een leuk vak wordt gezien.
Het team van De Roerganger gaat de komende jaren door om het vak Frysk een mooie plek te geven, zoals het hoort, denkt Feikje. Bij Semko zijn we druk bezig om nieuwe activiteiten en materialen te ontwikkelen. Deze zullen hun weg ook weer vinden naar De Roerganger.

Besjoch de fideo hjirûnder!